21 april – 18 mei 2013. Berdien Nieuwenhuizen en Bea van der Heijden: Twee beeldend kunstenaars samen ‘Op Reis’

Galerie_de_Ploegh

Op Reis: Bea van der Heijden (links) en Berdien Nieuwenhuizen (rechts). Gemengde technieken op papier en stof, 24 x 30cm

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Op reis’ in Galerie de Ploegh (Soest) besloten Bea van der Heijden en Berdien Nieuwenhuizen samen aan een project te werken. Inspiratiebronnen zijn de verhalen van Orphelia, Danae en Doornroosje. Thema’s als wachten, onbereikbaarheid, verlangen, dromen, slapen en dood hebben zij als uitgangspunt genomen als metaforen van reizen. Berdien deed dat met florale motieven, gelaagdheid en transparantie, Bea met grafiek en figuratieve elementen.

Startend vanuit hun eigen disciplines wisselden zij gedurende het onderzoeks- en werkproces technieken en elementen uit. Dat heeft geleid tot een installatie van een tiental kleine kunstwerken, opgebouwd uit diverse lagen papier en stof, bedrukt, beschilderd, gesneden en geborduurd. De verschillende objecten zijn gelaagd, transparent en rijk gedecoreerd. De reis werd zo een associatieve ontdekkingstocht naar uiteenlopende disciplines en de daarbij horende technieken, die uiteindelijk samensmolten tot een ontmoeting van hun gezamenlijke verbeelding.

De tentoonstelling ‘Op Reis’ vindt van 21 april 2013 – 18 mei 2014 plaats in Galerie de Ploegh, Soest. Drieëntwintig van De Ploeghs Artists in Residence nodigden ieder een collega-kunstenaar van buiten de vereniging uit om individueel of gezamenlijk een kunstwerk te maken op hetzelfde thema.